Yazılarımız

Diksiyon Akademi

DİYAFRAM NEFESİ

Açlığa ve susuzluğa birkaç gün katlanabilir ancak nefes almadan yalnızca birkaç dakika dayanabiliriz. Hayatta olabilmemiz ya da hayatta kalabilmemizin ilk şartını oluşturan nefesimiz, yaşam boyu çoğu zaman farkında bile olmadan gerçekleştirdiğimiz otomatik bir eylem. Bu eylemi iki şekilde gerçekleştiriyoruz. Birincisi göğsümüzden aldığımız nefes ikincisi ise diyafram nefesi. Yaşamımız için bu derece öneme sahip nefesimizi acaba doğru kullanabiliyor muyuz? Gün boyunca aldığımız nefesimiz göğüs nefesi mi yoksa diyafram nefesi mi? Tüm bu soruların cevabını bu yazımızda sizlerle paylaşmak istedik.

Vücudumuz çok karmaşık yapıdaki organ ve sistemler ağıyla örülü, tüm organların ve sistemlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi onlar için hayati öneme sahip oksijene gereksinim duyuyor. Nefesimiz işte tam bu noktada tüm bu sistemlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için gereksinim duyulan oksijenin vücuda alınabildiği tek yöntem. Diyafram nefesi doğru bir şekilde alındığında akciğerlere en az P daha fazla oksijen alınır. Vücudun daha fazla oksijen alabilmesi, başta stres olmak üzere, tansiyondan astıma, nefes darlığından ciltteki kırışıkların giderilmesine kadar en etkin çareyi oluşturur.

Diyafram Nefesi Nedir?

Diyafram genel anlamda karın boşluğu ile göğüs boşluğu arasında bulunan ve ikisini birbirinden ayıran yassı kaslardan oluşan bir yapıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin alınmasında ilk sırada yer alan organlardan biri olan diyafram, nefes alırken aşağı doğru büzülür ve yassılaşır, böylece nefes odasının büyümesi ve nefes almak için çok daha fazla yer açılmasını sağlar. Diyafram kası nefes verirken eski haline döner, kubbeleşir ve alınan nefes tekrar geriye verilmiş olur. İhtiyaç duyduğumuz oksijenin vücuda kazandırılmasında büyük öneme sahip diyafram nefesi doğru kullanıldığında akciğerlerin alt kısımları da etkili kullanılacağı için solunan nefes en az yüzde elli oranında artacaktır.

Diyafram Nefesi

Aslında doğuştan getirdiğimiz bir yetimiz olan diyafram nefesi, bebeklerin aldığı bir nefes türü. Alt karın bölgesinden başlayarak göğüs boşluğuna kadar olan kısımda akciğerlerin özellikle alt, orta ve üst kısımlarının alınabilecek en yüksek orandaki oksijenle doldurulması, geriye verilmesi ve bu işlemin bir süreklilik kazanmasına diyafram nefesi deniyor.

Sığ nefes alma, yüksek ya da alçak solunum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin çok daha altında alınan nefesler yerine diyafram nefesi alma, tüm hayat fonksiyonlarımızı ve dolayısıyla yaşam kalitemizi de önemli ölçüde, olumlu yönde değiştirebilir.

Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?

Sadece metabolizmanın değil, ruhsal ve psikolojik olarak da kendimizi zinde hissedebilmemizi sağlayan doğru nefes alıp verme, ihtiyaç duyulan oksijenin tam olarak alınabilmesine bağlı. Bu nedenle ihtiyacın çok altında alınan nefesler, vücudun direncini düşürüyor, performansı azaltıyor ve zamanla bu performans düşüklüğü ve dirençteki kayıplar çeşitli hastalıkları ve sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bunun önüne geçebilmek ise diyafram nefesi ile mümkün.

Diyafram Nefesi

Yaşamımıza başladığımız ilk nefeslerimize, bebek nefeslerimize dönebilmek en büyük hedeflerimiz olmalı. Çünkü bebeklikten üç yaşa kadar olan çocuklar dolu dolu, harika diyafram nefesleri alırlar ve bunları iyi bir ritimle gerçekleştirirler. Oysa biz yetişkinler kimi zaman –kısa süreli olarak – hiç nefes almaz,  ya da kapasiteyle nefes alır, nefes almadan ve vermeden önce bekleriz. Bebeklik döneminde mükemmel diyafram nefesi alan bizler, yetişkinliğe kadar olan süreç içerisinde, yaşadığımız olaylar, bastırdığımız duygular, negatif olaylar, kızgınlıklar öfkeler, beden hafızamızda ilgili bölümlere enerji blokajı atıyor, deneyimlerimiz değişiyor, bizim için çok büyük bir önem taşıyan diyafram nefesini terk ediyoruz. Bunun sonucu olarak artık eskisi gibi işlevsel nefes almak yerine daha az, yetersiz bir nefes alma yöntemini benimsiyoruz.

Diyafram nefesi almak için öncelikle kendimizi rahat hissedeceğimiz bir pozisyon almamız gerekiyor. Yere sırt üstü yatmak, ya da bir koltukta kendimizi rahat hissettirecek şekilde oturup elimizi karnımıza koyarak işe başlayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken ilk konu normal nefes almadan farklı olarak elimizin altında bir balon olduğunu ve bu balonu şişiriyormuş gibi düşünmemiz gerekiyor. Bu hayali balonumuzun bir özelliği var, bu balon ilk kez şişirilen bir balon olduğu için ilk kez yapıldığında biraz güç gerektirmekte. Dolayısıyla bizi gerçekten zorlayacaktır. Nefesi ağzımızdan ya da burnumuzdan alabiliriz, ancak diyafram nefesi egzersizleri yaparken nefesi ağızdan almak çok daha faydalı olacaktır.

Diyafram Nefesi Aldık Peki Ya Sonra

Aldığımız nefesle, hayali balonumuzu yeterince şişirdik ve nefesin verilmesine sıra geldi. Bunun için kendimizi sıkmadan, herhangi bir güç harcamadan tıpkı balonun ağzını gevşetircesine nefesimizi bırakıyoruz ve nefesimizin çıkabildiği kadar çıkmasına izin veriyoruz. Nefesimizi, üflemeden, kendimizi zorlamadan yapacağımız bu nefes verme işlemiyle uzun nefes alma ve kısa nefes verme asıl hedefimiz olmalı.

Diyafram alıştırmaları nı günün herhangi bir saatinde, gergin ya da yorgun hissettiğinizde beş dakika yapmanız, öncelikle fiziksel anlamda rahat nefes almanızı sağlayacak ve dolayısıyla ilintili olduğu duygusal, ruhsal ve zihinsel anlamda da sizleri rahatlatacaktır.

Diyafram Nefesi

Diyafram Nefesi Faydaları Nelerdir?

Diyafram nefesi alarak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji kaynağının tam olarak alınmasını kolaylaştırırken, tüm sistemlerin doğru çalışmasını, ruhsal ve psikolojik olarak kendimizi zinde hissetmemizi sağlayacaktır.

· Stresi Azaltıyor, Panik Atağı Engelliyor

Gerek gündelik yaşamda, gerekse yoğun iş temposunun yorucu çalışma şartları nedeniyle baş etmekte zorlandığımız stresten kurtulabilmek için güne başlamadan yapacağımız 5 dakikalık nefes egzersizleri, daha enerjik ve stresten uzak bir şekilde güne başlamamızı sağlayacaktır. Panik atak gibi rahatsızlıkların tedavisinde de sıkça kullanılan bu yöntem aynı zamanda tedavinin de bir parçası durumunda.

· Odaklanma Sorununu Ortadan Kaldırmaya Yardımcı

Doğru bir nefes alabilmek,nefesi doğru kullanma teknikleri ile mümkün. Diyafram nefesi almak bedenimize olduğu kadar beynimiz için de çok önemli olan oksijenin her zamankinden daha fazla alınmasını, dolayısıyla zinde bir zihne sahip olmamızı kolaylaştıracak ve gerek eğitim hayatımızda gerekse iş yaşamında odaklanma sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

· Ruhu Dinlendiriyor

Gün içinde ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmediğiniz durumlarda nefes egzersizlerini yapmanız kendinizi daha iyi hissetmenizin önünü açarken ruhunuzun dinlenmesini sağlayabileceksiniz.

· Daha Canlı Bir Cilde Sahip Olabilirsiniz

Yaşamın ilk kaynağı olan oksijenin iyi bir nefes alma sonucunda tüm hücrelere tüm zamanlardan çok daha fazla alınıyor oluşu, etkisini cildinizde de gösterecektir. Daha canlı ve her geçen gün canlılığını artıran bir cilde sahip olmayı nefes alıştırmalarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

· Uyku Apnesinde ve Uyuma Sorunlarında İşe Yarıyor

Doğru nefes almak, uyumayı kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, uyku apnesi olanlarda ya da uyumakta zorlananlar için yatmadan önce yapılacak beş dakikalık diyafram nefesi egzersizlerinin daha hızlı ve kolay uykuya geçirdiğini kanıtlıyor.

· Diyafram Nefesi Vücuda Biyolojik Faydalar da Sağlar

Kalp hastalıklarının riskini azaltmaya, hücrelerin fonksiyonlarını ve ömürlerini artırmaya, büyüme hormonu salgılanmasını artırırken yaşlanma sürecinin yavaşlamasına, anobolik hormonlarla stres hormonlarının salgılanmasını dengeleyerek kilo kaybını hızlandırılması gibi metabolizmanın çok daha iyi çalışmasını sağlayacak faydalara sahiptir.

· Yaşam Kalitenizi Artırın

Daha kaliteli bir yaşam elbette ruhsal ve bedensel olarak daha sağlıklı olmakla mümkün olabilir. Bunun için evde kendinizin yapabileceği çalışmalarla diyafram nefesi nasıl alınır video çalışmalarından da faydalanarak daha iyi bir nefese kavuşabilirsiniz.

Ancak bunun çok daha iyi bir alışkanlığa dönüşmesini sağlamak, yaşam kalitenizi artırabilmek için yaşamınıza diyafram nefesini doğru bir şekilde katabilmeniz gerekiyor. Bunun için alacağınız kısa ve etkili eğitimlerle, çok daha iyi nefes alma yöntemlerine sahip olabilir, yaşamınızın hiç olmadığı kadar farklılaştığına şahit olabilirsiniz.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ