Yazılarımız

Diksiyon Akademi

GÜZEL KONUŞMA

Güzel Konuşma Nedir?

Güzel konuşma, insanın, karşısındaki kişilerle önceden planlanmış olsun ya da olmasın etkili iletişim kurmasıdır. Duyguları doğru ifade etmek, dilek ve düşüncelerini de doğru ve etkili bir şekilde karşıya aktarmaktır. Güzel konuşmak için sadece ağız değil onlarca organ aynı anda koordine bir şekilde çalışmalıdır.

Hem zihnimiz hem ağzımız çalışırken ellerimizi, kollarımızı, mimiklerimizi de ifadelerimizi doğru ve anlaşılır kılmak için çalıştırmalıyız. Bu anlamda bütün bunları yapmak için yetenek ve çalışma gerekir. Güzel konuşma kursu, bu noktada tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Güzel konuşma, herkes için aynı kibarlıkta konuşmak değildir. Güzel konuşma muhatabına göre farklılık gösterir. Neyi, nasıl, kime, ne zaman söyleyeceğinizi bilmeniz Güzel konuşmanın önemli bir parçasıdır.

Güzel Konuşma Nedir

Güzel konuşma sonradan öğrenilebilen bir yetenektir. Güzel konuşma kuralları ve güzel konuşma teknikleri konusunda kendisini geliştiren herkes çok daha güzel konuşabilir. Çok iyi yazan biri çok iyi konuşur demek doğru olmaz! Çünkü ikisi farklı yeteneklerdir. Güzel konuşma ve Diksiyon eğitimi alarak muhteşem bir konuşmacı olabilirsiniz.

Güzel Konuşma Kuralları

  • Muhatabınızla sürekli göz teması halinde olun. Eğer bir topluluğa hitap ediyorsanız bakışlarınızı topluluk üzerinde eşit şekilde paylaştırın. Hiç kimseye doğrudan dik bir şekilde bakmayın.

  • Yüz ifadeniz konuştuğunuz konuya göre değişmelidir. Merakınızı cezbeden bir olay anlatıyorsanız o an meraklanmış gibi yapın. Kararlı iseniz, ses tonunuz kesin ve net olsun. Bir bebekten

    bahsediyorsanız şirin ve sevimli bir ses tonu kullanın. Kısacası güzel ve etkili konuşma için o anki ruh halinizi hem kelimelere hem de beden dilinize yansıtın.

  • Dinlemeniz gerektiğinde dinleyin. Sürekli siz konuşursanız karşıdaki sıkılabilir. Ya da sizin çok bencil olduğunuzu düşünebilir.

  • Kendinizi övmeyin. Bunu ima bile etmeyin. Zeki insanlar kişilerin konuşmalarındaki alt metinleri, gizlenmiş egoist ifadeleri anlayabilirler.

  • Gereksiz konuşmayın. Gereksiz espriler yapmayın. İnsanlar gülsün diye başlı başına bir çaba içine girmeyin.

  • Nasihat etmeyin. Uyarılar yapmayın. Eğer böyle bir gereklilik varsa. Hikâyeler anlatın. Bu şekilde ifade etmek istediğinizi daha hoş bir şekilde anlatmış olursunuz.

  • Kelimelerinize dikkat edin. Kelimeleri doğru seslerle çıkarın, duraklamalara dikkat edin.

  • Ses tonu sizin kişiliğinizin ifadesidir. Ses tonunuzu iyi kullanın. Net, kesin ve cazip konuşun.

  • Ağız ve şive kullanmayın . İstanbul Türkçesi kullanın. Ancak kendi köyünüzde İstanbul Türkçesi kullanmayın. Karşınızdaki kişinin konuşma özelliklerine yakın konuşun. Böylece karşınızdaki psikolojik olarak sizi kendisine yakın hissedecektir.

  • Jest ve mimikleri kullanın . Ancak abartmayın elinizi kolunuzu çok kullanmanız, güzel ifade ettiğiniz anlamına gelmez. Eğer abartırsanız, başarısız bir stand-up sanatçısı gibi görünebilirsiniz.

  • Eğer bir sunum yapacaksanız, konuya hakim olsanız bile mutlaka ön hazırlık yapın. Çünkü topluluk karşısındaki konuşmalarda her şeyi iyi bilseniz bile bir anda her şey değişebilir. Dengenizi kaybedebilirsiniz. Birisinin bakışlarından rahatsız olabilirsiniz. Bir kekeleme arkasından onlarca kekeleme gelebilir. Bunlarla karşılaşma riskini azaltmak için çok iyi bir hazırlık yapın.

  • Konuşurken doğru olanı, kısa ve anlaşılır cümlelerle, kasılmadan net bir şekilde ifade edin. Doğru olun, insanların gözlerine bakın.

  • Gereksiz ayrıntılara girmeyin. İnsanlar sizin verdiğiniz detayı çok daha iyi biliyor olabilir.

  • Net ifadeler kullanın.

  • Yerinde sorular sorun

  • Karşı çıkmanız gerekiyorsa öfke duymadan ve karşınızdakini öfkelendirmeden karşı çıkın.

  • Başkalarının sözünü kesmeyin . Onları dinlerken onlara değer verdiğinizi gösterin onlara doğru yaklaşın ve mimiklerinizle söylenenleri onaylayın.

  • Ne iş yapıyorsanız o işi çok iyi yapın farklı konularda sürekli kendinizi geliştirin.

  • Şakalarınızı abartmayın. Az şaka iyidir.

  • Konuştuğunuz insanlar kim olursa olsun kaba ve argo sözcükler kullanmayın.

  • Kendinize güvenin. Dik durun, yüzünüzü kapatmayın.


Güzel Konuşma Kuralları

Güzel Konuşma Örnekleri

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Nutuk adlı eserinde bu örneklere çok sık rastlarız. Ayrıca Atatürk’ün gençliğe Hitabesi de Etkili konuşma örnekleri arasında gösterilebilir. Dünya tarihinden Brütüs’ün savunması da güzel konuşmaya bir örnektir. Bu konuşmaların hepsi de farklı şeylerden bahsetmesine rağmen birçok ortak noktaları vardır. Hepsi de ifade etmek istediği neyse onu en vurucu biçimde karşısındakine aktarır. Brütüs Savunmasında haklılığını ön plana çıkaracak muhteşem cümleler kurar. Atatürk, Türk gencini çok özlü bir dille uyarır ve yüreklendirir. Bu metinler güzel konuşma dersleri olarak da gösterilir.

Güzel Konuşma Yöntemleri

  • Kendinizi her alanda geliştirmeye çalışın.

  • Konuşma yapmadan önce hazırlık yapın.

  • Konuşurken kelimeleri yutmayın.

  • Durak, vurgu, ses tonu gibi etkenlere dikkat edin.

  • Konunun dışına çıkmayın

  • Dağınık konuşmayın derli toplu konuşun.

  • Gözlerinizi beden dilinizi mutlaka kullanın

  • Sağlam bilgiler kullanın. Boş konuşmayın, ispat gerektiren ve elinizde ispatı olmayan konuşmalar yapmayın.

  • Dinleyicilerin ilgisini yakalayın ve canlı tutun. Dinleyici ilgisi çekmek için onların hoşlanacağı ya da meraklarını uyandıracak şeyler anlatmalısınız. Bu tıpkı derse giren öğretmenin, ders başlamadan önce birkaç öğrenciye şaka yapmasına benzer.

  • Güzel ve etkili konuşma belli bir amaç için yapılmalıdır. Yani konuşmanın gerçekçi bir hedefi olmalıdır.

  • Kendiliğinden gelişen konuşmalarda hem hızlı olmanız hem de düşünmeniz gerekir. Bu yüzden karşınızdaki kişi konuşurken dikkatinizi ona verin. Ne ifade etmek istediğini hızlı bir biçimde anlamaya çalışın. O konuşmasını bitirmeden önce ona cevap hazırlamaya çalışın. Ancak tüm bunları yaparken karşıdaki kişiyi de dinlemeyi unutmayın.


Güzel Konuşma Yöntemleri

Güzel Konuşma Egzersizleri

Artikülasyon Çalışmaları: Çıkarmayı beceremediğiniz, sesleri çıkarma çalışmalarına Artikülasyon çalışmaları denir. Ağzı kaslarını geliştirmek için yapılan çalışmalar, ağız ve çene kaslarını geliştirmek bu çalışmalara dahildir.


Dudak Tembelliği: Dudak tembelliğini ortadan kaldırmak için sesli olarak gazete okumalısınız. Çünkü insanlar dudaklarını çok kullanmak istemezler. Bu tembellik bir süre sonra ses kayıplarına nende olur. Bunu ortadan kaldırmak için sesli olarak metinler okuyabilirsiniz.


Kelime Yutma: Kelime yutmak aslında acele yaşayan insanların yaptığı hatalardır. Bu tür sorunların önüne geçmek için, düşünüp konuşmak gerekiyor. Beynimizi çalıştırmalı acele etmemeliyiz. Kelimeleri atlamadan konuşmakla ilgili kendimize emir vermeliyiz. Bu konuda beynimiz bize yardımcı olacaktır. “ Konuşurken kelime ya da hece yutmayacağım tane tane konuşacağım” derseniz buna özen gösterirseniz, zihniniz size yardımcı olacaktır. Bu egzersizi sürekli yaptığınızda birkaç ay sonra artık kelime yutmadığınızı göreceksiniz.


Konuşma Hızı: Dakikada 120 ila 160 kelime arasında konuşmalısınız. Konuşma hızınızı buna göre ayarlamak için süre tutup güzel ve etkili konuşma egzersizleri yapabilirsiniz.


Duruş: Konuşurken dik durmanız nefesinizi doğru ayarlamanıza neden olur. Konuşma egzersizi yapıp kendinizi kameraya alabilirsiniz. Duruşunuzu kontrol edebilirsiniz.


Soluk Alıp Verme: Nefes alıp verirken de diyaframdan nefes alıp vermeniz gerekmektedir. Bunun için ciddi bir nefes çalışması yapmanız gerekiyor. Bir süre sonra karnınıza nefes almaya başlarsınız


Konuşma Öncesi Tokluk: Konuşma öncesinde karnınızı çok doyurmalısınız. Eğer dolu bir karınla konuşursanız nefes alıp vermede sıkıntı yaşayabilirsiniz. Başka sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.


Konuşma egzersizleri: Evde, ailenizden biri ile ya da arkadaşlarınızla da konuşma egzersizleri yapabilirsiniz. Tekerlemeler söyleyebilir. Hiç takılmadan konuşmaya çalışabilirsiniz. Ya da bir duygu belirleyip o duyguyu konuşmanızda arkadaşınıza hissettirmeye çalışabilir böyelce eksiklerinizi belirleyebilirsiniz.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ