Yazılarımız

Diksiyon Akademi

KONUŞMA BOZUKLUĞU NASIL GİDERİLİR?

İnsanların en önemli iletişim aracı dil ve konuşmadır. Konuşma sayesinde kendimizi en doğru biçimde ifade edebiliriz. Ancak konuşma bozukluğu sorunları yaşadığımızda hem kendimizi iyi ifade edemeyiz. Hem de mutlu ve başarılı hissedemeyiz.

Konuşma bozuklukları hayat kalitemizi düşüren çok önemli sorunlardır. Ancak konuşma ve dil bozukluğu sorunlarının çözümü mümkündür. Diksiyon kursu ve konuşma bozukluğu uzmanı sayesinde yetişkinlerde ve çocuklarda konuşma bozukluğu tedavisi yapmak mümkündür.

Konuşmanın ana faktörleri vardır. Bunlardan birincisi dildir. Dil bir kodlama sistemidir. Ses dizilimleri, biçim, semantik gibi birçok etkenden meydana gelir. Konuşma ise iletişimdir. Ses çıkarmak ve lisan gerektirir. Dil sayesinde hazır bulduğumuz kodları kullanırız. Konuşmak için de çeşitli faktörler gereklidir. Bunlar

  • Ses

  • Artikülasyon

  • Akıcılık

Olarak sıralanabilir. Konuşma bozukluğunun iki temel nedeni vardır. Fiziksel nedenler ve konuşmayla ilgili nedenler. Fiziksel nedenler operasyonlar ilaç tedavileri ve egzersizler ile çözümlenebilir.

Ancak akıcı konuşma bozukluğu, fiziki açıdan sorun olmadığı halde kelimeleri düzgün çıkaramama gibi konuşma bozuklukları ise sadece uzman yardımıyla egzersizler ve dersler vasıtası ile çözümlenebilir. Yetişkinlerde konuşma bozukluğu nasıl giderilir? Sorusunun cevabı genelde egzersiz ve diksiyon kursları sayesinde giderilir. Şeklinde olacaktır. Çünkü dili çalıştırmak, harfleri çıkarmak için uzman desteği gerekecektir.

Konuşma Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Konuşma bozuklukları çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Ya da nispeten düzelen ancak önemli kısımları düzelmemiş bozukluklar yetişkinlikte de görülebilir. Hem çocuklarda konuşma bozukluğu hem de yetişkinlerde konuşma bozukluğu tedavi edilebilen süreçlerdir.

Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Çocuklar 3 yaşına kadar konuşmalıdır. 3 yaşında hala konuşamıyorsa gecikmiş konuşma söz konusudur. Bazı çocuklar 3 yaşına geldiklerinde konuşabilirler ancak bazı harfleri yanlış telaffuz ederler.

Buna artikülasyon bozukluğu denir. Kekemelik gibi sorunlarda çocukluk döneminde ortaya çıkıp yetişkinlik dönemine kadar sürebiliyor. Konuşma bozuklukları kekemelik gibi sorunlar tedavi edilmediğinde bireylerde toplumdan uzaklaşma, sosyal fobi gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu tür sorunlar ortaya çıktığında ise tedavisi çok daha zor olmaktadır. O yüzden bu sıkıntılarla karşılaşmanda önce konuşma bozukluğunu gidermek gerekir.

Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Tedavi, terapistler, diksiyon uzmanları ve konuşma bozukluğu uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Tedavi esnasında ses kalitesinin artırılmasına odaklanılır. Kelimelerin anlaşılmasını, kelimeleri tam çıkarabilmeyi, cümle yapısını ve dil normlarının bilinmesini hedefleyen tedavide anlama ve çözümlemeyi geliştirici egzersizler yapılır.

Tedavi alan kişi ile terapistler ve diksiyon uzmanları arasında yakın ve güvene dayalı bir ilişki olmak zorundadır. Hasta terapistine güvenmeli verilen egzersizleri ve çalışmaları tam olarak yerine getirmelidir.

Dil konuşma bozukluğu , bir zeka sorunundan kaynaklanmaz. O nedenle hastanın kendine güvenmesi sorunun çözümünde en büyük pay sahibi olacaktır.

Tıbbi tetkikler yapıldıktan sonra eğer fiziksel bir sıkıntı yoksa dil ve konuşma bozukluğu egzersizleri yapılmaya başlanır.

Dil Ve Konuşma Bozukluğu Egzersizleri

Bu egzersizler, dilin aktivitesini artıracak, dilin daha önce kullanılmayan noktaları geliştirilecek dil kaslarının güçlenmesi sağlanacak böylece çıkarılamayan kelimelerin çıkarılması sağlanacaktır.

Dil Egzersizleri: Dil dışarı çıkarılır ve üst dudağın bitimine dokundurulur. Bu işlem en az 20 defa yapılır. Ardından dil çıkarılarak 360 d erece istikametle dudaklar yalanır. Bu işlem dil kaslarının esnekliğini artıracaktır. Dil ile ilgili 3. Egzersizimiz ise dilin ağız içinden çıkarılmadan dudağın etrafında 360 derece çevrilmesidir. Bu işlem de en az 15 kez tekrar edilmelidir. Aynı işlemi ters yöne de yapmalısınız.

Bunların dışında;

  • Dili içeri alıp çıkarmak,

  • Dil ile dair, kare üçgen şekiller çizmek

  • Dili çeneye, burna yanaklara doğru zorlamak

  • Dil ucunu dişlerle hafif hafif ısırmak

  • Dili damakta şaklatmak

  • Dili dışarı çıkarıp öylece bekletmek

  • Dili sakız çiğniyor gibi çiğnemek

Gibi dil egzersizleri de yapılabilir.

Dudak Egzersizleri: Dudaklarınızı sıkıştırarak kendinize doğru çekin bu şekilde 15 saniye bekleyin aynı hareketi 3 defa tekrar edin. Dudağınızı sıkıştırarak mmmm sesi çıkarın. Bu şekilde tüm nefesinizi kullanın. Aynı egzersizi iiii sesi çıkararak da yapın.

Ayrıyetten;

  • Üst dişleri göstermek

  • Alt dişleri göstermek

  • Üst dudağı ve alt dudağı ısırmak

  • Mi mu mi fe, pe, be sesleri çıkarmak

Yanak Egzersizleri: Yanaklarımızın her iki yanında kaslar bulunur bu kasları çalıştırmak için yanak kaslarınızı sıkabilirsiniz. Bunun için çene kökünüze baskı yapmanız gerekir. Böylece yanak kaslarınız çalışacaktır. Ağzınızı açarak elinizle yanaklarınıza baskı yapmak böylece yanak kaslarını ve kemiklerini güçlendirmek…

  • Yanakları şişirme (tek tek ya da aynı anda)

  • Soldan sağa, sağdan sola yanağı şişirmek

  • Dil ile hem sol hem sağ yanağı şişirmek

  • Yanakları dişler arasına almaya çalışmak

Çene Egzersizleri: Çene egzersizleri çeneyi sağa sola oynatmaktan, ağzı açayıp kapamaktan ibarettir.

Ağız dil çene dudak egzersizleri yetişkinlerde konuşma bozukluğu tedavisinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Yetişkinlerde konuşma bozukluğu tedavisi için Diksiyon kursu, hızlı okuma kursu veren eğitim kurumlarından destek alabilirsiniz.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ