Yazılarımız

Diksiyon Akademi

HİTABET SANATI

Yenilenmiş deyimiyle etkili ve güzel söz söyleyebilme, geçmişten günümüze bilinen adıyla hitabet sanatı, sözel iletişimin büyük kitlelere ulaştırılabilmesi ve özellikle onların ikna edilebilmesi için geniş halk katılımına ihtiyaç duyanların, politikadan iş hayatına, eğitimden inançlara kadar pek çok alanda en büyük yeterliliklerin başında geliyor. Bu kadar öneme sahip olması hitabet sanatı hakkında bilinmesi gereken pek çok beceriyi de beraberinde getiriyor.

Hitabet Sanatı Nedir?

İletişimin sözel tarafında konuşma sanatı hitabet olarak, bunu etkili olarak kullanılabilmesi ise hitabet sanatı olarak adlandırılmaktadır.

Daha geniş bir tanımla ifade etmek gerekirse, sözlerin özenle seçildiği, açık ya da kapalı alanda, belli bir amaç etrafında bir araya gelmiş topluluğa, söz söyleme incelikleri ve sanatı olarak adlandırılan hitabet sanatı, inandığı değerler yolunda yürüyenlerin inandıklarının herkesle paylaşılabilmesini mümkün kılan büyük bir yetenektir.

Zaman zaman diksiyon ve hitabet birbirine karıştırılsalar da temelde sözel iletilerin doğru olarak iletilebilmesini ve istendik değişimlere ve etkilere sebep olmasını hedefleyen iki farklı kavramdır. Diksiyon ifadelerin doğru şekilde iletilebilmesi için gerekli araçların farkında olmayı ve etkili kullanmayı, hitabet sanatı ise sözün etkisinin önemine vurgu yapar. Farklılıkları ve benzer yönlerinden çok birbirini tamamlamaları bakımından sözel iletilerin olmazsa olmazlarını oluştururlar.

İyi Bir Hatip Nasıl Olunur?

Aslında hepimiz zaman zaman birer hatip olarak topluluk önünde şu veya bu şekilde konuşuruz. Kimi zaman işimiz gereği, kimi zaman küçük bir rolde bile olsa liderliğini yaptığımız olaylar ve durumlar karşısında hitap etme fırsatı buluruz. Ancak kimi meslekler, hitabet sanatı na sahip olmadan başarıya ulaşılamayan grupta yer alıyor.

Bu meslek gruplarının yanında bireysel olarak düşüncelerin ve inançların topluluklara aktarılabilmesi için de yine hitabet sanatı na ihtiyaç var.

Güzel konuşma ve hitabet sanatı , eğitimcilerden din adamlarına, politikacılardan televizyon, radyo gibi topluma mesaj taşıyan medya çalışanlarına kadar pek çok alanda yeteneğe ve beceriye ihtiyacın duyulduğu alanlar arasında.

Hedefinde, sözlerin etkili bir şekilde doğru ve net olarak iletilmesi olan hitabet sanatı icra eden bir hatip, bu sanatın gerektirdiği becerilerle donanmış olmalı.

Hitabet Sanatı

· İyi Bir Hatip Olmanın İlk Şartı Düzgün Bir Diksiyon

İnsanlar öncelikle anlayabildiği ve dinlerken kendilerini anladıkları kişilerle iletişim kurmaya yönelirler. Bu nedenle iyi bir hatip olabilmenin ve hitabet sanatı icra edebilmenin ilk şartı sözlerin düzgün ve anlaşılır olarak söylenmesi, beden dili ile desteklenmesi olarak adlandırdığımız düzgün bir diksiyondan geçiyor.

· Etkileyici Konuşma Yapabilmek İçin İnandığınız Konulara Hakim Olmalısınız

Konuşmanın etkisi, ifade etmeye çalıştığınız, düşünce ve fikirlerin sizdeki karşılığı kadardır. Bu nedenle hitap ederken seçeceğiniz konulara gerçekten hakim olmanız konuşmanızın etkisini artıracaktır. Bilgilerinizin doğruluğu ve onlara hakimiyetiniz hitabetinizin başarısıyla doğru orantılı olacağını unutmamalısınız.

· Dikkatleri Üzerinizde Toplayın İlgi Çekici Olun

Konuşmanızın hemen başında tüm dikkatlerin sizde toplanması, ifadelerinizin çok daha kolay ve net olarak iletilebilmesini sağlar. Bu nedenle hem konuşma başında hem de konuşmanın genelinde dikkatleri üzerinizde toplayacak ilgi çeken konuların seçilmesi hitabet sanatı incelikleri arasında.

· Dinleyicilerle Göz Teması Kurmaktan Çekinmeyin

Her ne kadar hitabet sanatı, sözel iletilerin güzel ve etkili olarak iletilmesi gibi anlaşılsa da konuşmak etkileşim içeren bir süreçtir. Sizi dinleyenler sizinle konuşarak iletişim kurmasalar da dinlerken kullandıkları pek çok jest ve mimikle aslında hep etkileşim içindedirler.

· Heyecanınıza Yenik Düşmeyin

Topluluk önünde konuşmaktan çekinenlerin en büyük endişesi heyecanlanmak, eli ayağına dolaşmak ve konuşmayı sürdürememe endişesi yatar. Ancak heyecanın nedenini ve nasıl dindirileceğini biliyorsanız hitabet sanatı icrasında önemli bir mesafeyi kat etmiş olursunuz. Doğru nefes almak heyecanın çok daha çabuk bastırılması ve konuşmanızın akıcılığının eksilmemesini sağlar.

· Doğru Amacı ve Yöntemi Kullanmalısınız

Hitabet sanatı, güzel ve etkili sözlerin amaçlarınıza uygun ve doğru yöntemler belirlenerek yapıldığında bir sanata dönüşebilir. Bu nedenle konuşmanızın amacının belirlenmesi ve bu amaca sizleri taşıyabilecek doğru yöntemi seçmelisiniz.

Bilgilendirme, duygulandırma, tartışma ya da savunma yöntemlerinin hitabet sanatı içinde en çok kullanılanlar olduğunu da belirtmekte fayda var.

· Belagat Sahibi Olmadan Hatip Olunmaz

Belgat, yeni tabiriyle retorik hitabet sanatı, söz söyleme ustalığıdır. Sözlerinizle hedeflerinizi yaklaştırabilmenin ve amaca ulaşabilmenin en iyi yolu, retorik hitabet sanatıdır. Benzer sözlerin farklı kişilerce çok farklı etkilere dönüşmesini de yine belagat sahibi olmak sağlar.

· Güzel Söz Söyleyebilmek İçin Hitabet ve Diksiyon Eğitimi

Güzel ve etkili söz söyleyebilme sanatı olarak da adlandırdığımız hitabet sanatı, etkili iletişimin oluşturulabilmesi için düzgün bir diksiyonla bir araya geldiğinde istendik sonuçlar oluşturabilir. Bu nedenle her iki alanda da uzmanlardan eğitim almak, becerinizi kısa sürede geliştirebilmemizin yolunu açar.

Kendinizi geliştirebilmek için hitabet sanatı kitaplarından faydalanabileceğiniz gibi, bu alanda pek çok uzmanın bir arada bulunduğu, diksiyon ve hitabet sanatı alanında bireysel ve gruplarla eğitim verilen kurumlar olan hitabet kursu sizin ihtiyacınıza çok iyi bir çözüm sunabilir.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ