Yazılarımız

Diksiyon Akademi

AKICI KONUŞMA EGZERSİZLERİ

İletişimin en önemli unsuru konuşmadır. Duygularımızı konuşma dilimiz ve vücut dilimizle ifade ederiz. Bu nedenle akıcı ve güzel konuşmak son derece önemlidir. Akıcı konuşma diksiyon ve hitabet disiplini içinde değerlendirilir.

Konuşma egzersizi yaparak konuşmanızı daha akıcı hale getirebilir, konuşma hatalarını en aza indirebilirsiniz. Akıcı konuşabilmek için topluluk önünde kendinizi rahat hissetmeniz gerekir. Bu da kendine güvenin temel unsurlarından biridir. Bu yazımızda nefes egzersizleri, akıcı konuşma ve akıcı konuşma egzersizleri konusunda bilgiler paylaşacağız.

Akıcı Konuşma Egzersizleri

Akıcı konuşma egzersizleri temel olarak sesli ve sessiz harflerin doğru çıkarılması üzerine kuruludur. Tekerlemeler ve zor kelimelerin ardı ardı söylenmesi fikrine dayanan bu egzersizler ile konuşmanızdaki hatalar temizlenmeye başlar. Seslere hakim oldukça daha az hata yapmaya başlarsınız.

Sesli H arf E gzersizleri: a,e, o, ö, u, ü, ı, i, gibi sesli harflerin yoğun bulunduğu kelimelerden tekerlemeler söylenir. Bu tekerlemeleri internette bol bol bulabilirsiniz.

A harfi için örnek verecek olursak, “Abana’dan Adana’ya abarta abarta apar topar ahlatla ağdalı avuntucu ahmakın avandaklıklarını aparanlardan Acar Abdullah ile akıllı Abdi akşam akşam geldi.’’Al bu takatukaları, takatukacıya takatukalatmaya götür. Takatukacı takatuları takatukalamam derse takatukacıdan takatuları takatukalatmadan al getir.’’

Sessiz Harf Egzersizleri: Alfabede bulunan sessiz harflerin yoğun kullanıldığı tekerlemeleri söyleyerek akıcı konuşma egzersizleri yapabilirsiniz. V harfi için örnek verecek olursak, “ Vırvırcı Vedia ile vıdı vıdıcı Veli velinimeti vatman Vahit’e vilayette veda edip Vefa’ya doğru vaveylasız ve levasız ve lespitle volta vururlarken voleybolcu Vatman virtüöz Vicdanı ve Viranşehirli vatanser viyolonselist Vecibe ile karşılaştılar”

Yukarıdaki örnekleri her ses için çoğaltmak mümkündür. Bunların dışında konuşma hatalarını düzeltmek için yapılması gereken birtakım egzersizler vardır. Bu egzersizler ile konuşma organlarımızın fiziksel yeterliliklerini artırmaya çalışırız.


Akıcı Konuşma Egzersizleri

Çene egzersizleri: Çenemiz birçok sesin çıkarıldığı organımızdır. Çeşitli seslerde çenemiz farklı yönlere hareket ederler. Eğer bu hareket tam yapılmazsa o yerine u, ı yerine i gibi tamamen farklı sesler çıkarılması söz konusu olabilir bunları önlemek için şu egzersizleri yapmalısınız.

  1. Çenenizin altına iki elinizin tersini koyup bastırın. Ardından çak çak diye bağırın. Bunu yaparken çeneniz aşağı doğru gitmek isteyecektir. Siz de çenenizi yukarı doğru ittirin. Böylece alt çene kaslarınız güçlenecektir.

  2. Ellerinizle yanak kemiklerinize masaj uygulayın. Avuçlarınızı yanağınızdan çenenize doğru kaydırırken bir yandan da çenenizi açmaya çalışın

  3. Ellerinizi yumruk yapın ve çenenizin altından yukarı doğru ittirin. Bu arada kafanızı geriye doğru atın ve çenenizi açıp kapamaya çalışın.

  4. Çenenizi ileri geri hareket ettirin, çenenizi açıp kapayın, çenenizle daireler çizmeye çalışın.

Dudak egzersizleri: b, f, m, o, ö, p, u, ü, v, sesleri dudak ile çıkarılan seslerdir. Dudak çalışmaları ile bu seslerdeki konuşma hatalarını ortadan kaldırabilirsiniz.

  1. Dudağınızı sıkı sıkıya kapatın ardından nefesinizi dışarı verin, bu esnada dudaklarınız çok zor da olsa nefesinizin gücüyle açılacaktır. Bu hareket dudak kaslarınızı güçlendirecektir.

  2. Dudaklarınızın arasına bir kalem alıp söylemekte güçlük çektiğiniz kelimeleri defalarca söylemeye çalışın örnek olarak ”Benim memleketim. Bir ben vardır bende benden içeri” diyebilirsiniz.

  3. “mı, mu, mı, mu” ve “fe, ve”, “pe, be”, “u, ü”, “o, ö” seslerini çenenizi kapatarak defalarca yorulana kadar çıkarın. Bu egzersiz size çok şey katacaktır.

Sık Yapılan Konuşma Hataları

Kelimelerin okunuşları duygulara göre farklılık kazanabiliyor. Hayır kelimesi aslında kısa ve kesin bir kelimedir ancak çoğu zaman hayııır şeklinde söylenir. Bu bir konuşma hatasıdır. Bunun dışında kelimeleri yutmak, sesleri yutmak, hızlıca birbirine bağlamak ya da hiç ulama yapmadan konuşmak birer konuşma hatasıdır. Faakir, ordaaki kelimeleri de kısa söylenmesi gereken kelimelerdendir. Bu kelimeler söylenirken sesler tek celsede çıkarılmalıdır. Bunun gibi birçok konuşma hatası akıcı konuşmamızı engeller.

Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizleri de akıcı konuşmamıza yardımcı olur. Çünkü doğru nefes almadığımızda konuşmanın ortasında sesimiz kesiliverir. Bu nedenle nefes burundan alınmalı ağızdan verilmelidir. Ayrıca tıpkı bebeklerde olduğu gibi nefesi diyaframa yani kara doğru almak gerekir.

Daha faydalı ve daha doğru nefes aldığınız takdirde hem sağlığınızı hem de konuşmanızı korumuş olursunuz.Akıcı konuşmak, diksiyonunuzu geliştirmek, hitabet sanatını öğrenmek için bir diksiyon kursundan destek alabilirsiniz.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ