Yazılarımız

Diksiyon Akademi

DİKSİYON ALIŞTIRMALARI

Diksiyonu, konuşulan dilin, ifade özelliklerine hakim olarak, söyleyiş, vurgu, tonlama gibi ifadeyi oluşturan ses araçlarını, bedenin diliyle birleştirilen söylemlerin en doğru ve net bir biçimde aktarılması sanatı olarak tanımlamak mümkün. Diksiyonda önemli olan ilk konu söylemin niteliği ve niceliğidir. Ne konuştuğumuzun nasıl konuştuğumuzun zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak bir bütünlük içinde sunulmasını kapsayan diksiyon için ikinci önemli konu ise konuşulan dilin temel özelliklerini biliyor olmak ve dili etkin bir şekilde kullanabilmektir. Her iki durumda iletişimi lehimize çevirebilmenin, düzgün bir diksiyona sahip olabilmenin yolu ise diksiyon alıştırmaları ile mümkün olabilir.

Etkili ve güzel konuşabilmek için gerekli tüm bu karmaşık yapılardan süzülen ifadeler anlamların alıcıya net olarak ulaştırılabilmesini sağlar. İyi bir diksiyonunuz yoksa, konuştuklarınızın etkili olmasını istiyor, ancak bu konuda kendinizi yetersiz hissediyorsanız mutlaka diksiyon düzeltme çalışmaları yapmalısınız.

Etkili konuşma ve aynı zamanda güzel konuşmanın ilk şartı olan düzgün bir diksiyon için diksiyon alıştırmaları yaparak işe başlamak önemli. Fertler kendilerini daha iyi ifade etmeye başladıkları an itibariyle gerek gündelik yaşamda ve gerekse iş hayatında başarılarını artırabilir, iletişimden kaynaklanan problemlerin önüne geçebilirler. Elbette şunu da unutmamak gerekiyor. Yaşamın içinde karşılaştığımız sorunların içinden çıkılmaz bir hal almasındaki en büyük etkenlerden biri de iletişim eksikliği ya da iletişimsizliktir.

Sosyal bir varlık olarak insanoğlu, hemen her konuda diğer fertlerle bir şekilde iletişim kurmakta, iletişim kurmak zorunda. İnsanın isteklerini, duygularını ve düşüncelerini en iyi şekilde ifade edebilmesi, karşısındakine iletebilmesi, sözel iletimlerinin doğru ve istendik şekilde kurulabilmesiyle mümkün görünüyor. Düzgün bir diksiyona sahip olmak için yapacağınız diksiyon alıştırmaları ile sizinle aynı eğitimi almış kişilere göre iletişimin var olduğu hemen her konuda bir adım öne geçebilmek elinizde.

Diksiyon Alıştırmaları Nelerdir?

Diksiyonu yalnızca sözel iletilerin doğru bir şekilde aktarılması olarak görmemek önemli. Çünkü insanlar siz konuşurken neler söylediklerinizden çok, tavırlarınıza, jest ve mimikler olarak adlandırdığımız beden dilinizin de neler ifade ettiğine en az konuştuklarınız kadar dikkat ederler. Bu nedenle, diksiyon alıştırmaları mutlaka bir uzmandan destek alınarak belirli bir program dahilinde yürütülmeli.

Diksiyon Alıştırmaları

Kendinizi Geliştirmek İçin Diksiyon Eğitimi.

Diksiyon çalışmaları, duygu, düşünce ve isteklerimizin iletilebilmesinde mevcut potansiyelimizin çok üzerinde bir başarı sağlayabilmemiz için gerekli ifade gücümüzü kullanma becerimizi geliştirir. Bu nedenle yapılacak diksiyon alıştırmaları, bundan sonraki yaşamımızın hem kalitesini hem de başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

Önemini yukarıda anlatmaya çalıştığımız diksiyon alıştırmaları, iyi bir diksiyon eğitiminin de olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Çoğunlukla uygulamaya dayalı bu eğitimlerde öncelikle diksiyon tespiti olarak adlandırdığımız, ön hazırlık çalışmalarıyla diksiyonunuzun durumu hakkında tespitler içeren çalışmaları kapsıyor.

Bu tür eğitimlerin ne yazık ki okullarımızda verilmediğini belirtmekte yarar var. Bu eğitimler okullarda verilmese de bu eğitimleri sizlere ulaştıran belirli merkezler de yok değil. Bahsettiğimiz eğitim kurumları diksiyon kursları.

Diksiyon Kursu Nedir?

Diksiyon eğitimi alabileceğiniz en iyi eğitim kurumları, diksiyon kursları. Alanında uzmanların bir araya geldiği bu kurslarda, yapılan durum değerlendirmesiyle diksiyonunuzu kullanabilmenizin önündeki engellerle baş edebilmek için sizlere bir yol haritası çıkaran uzmanlarla birlikte teoriyi ve uygulamayı birlikte içeren bir dizi eğitime katılıyorsunuz. Bu eğitimler içinde belki de en büyük yer diksiyon alıştırmaları na ayrılıyor. Çünkü düzgün bir diksiyon için düzgün konuşabilmek düzgün konuşabilmek için de bol pratik gerekiyor.

Diksiyon kursları , yoğun bir uygulama ve pratik çalışmaları ile birlikte yürütülen diksiyon alıştırmaları, sözel iletimlerin gerçekleşebilmesini sağlayan organlara yönelik çalışmalarla başlıyor. Dil, dudak hareketleri, çene hareketleri, nefes çalışmaları ve sesin kuvveti, tizliği, işitilebilirliği ve bükümlülüğü çalışmaları ile devam eden bir süreç sizleri bekliyor.

Diksiyon Alıştırmaları Dil Egzersizleriyle Başlıyor

Konuşmayı şekillendiren en önemli organ olarak karşımıza çıkan dilimiz, aynı zamanda söyleyişimizi de etkileyen organlarımız arasında yer alıyor. Bu nedenle ağız içinde damak ve dişlerle birlikte sesin oluşumun sağlayan dil, belirli egzersizlerle söyleyişin geliştirilebilmesi mümkün.

Diksiyon Alıştırmaları

Dairesel hareketlerle dili ağız içinde hareket ettirme, dili yuvarlama, dilinizi üst ön dişlere ve alt ön dişlere dokundurma çalışmaları daha iyi bir söyleyişe kavuşmanızı sağlayabilir.

Çene Egzersizleri

Sesin oluşumunda ve dudakların hareketinde önemli bir rol oynayan çene, etkili bir kullanımla, diksiyonun düzeltilebilmesini sağlıyor. Bu nedenle diksiyon alıştırmaları içinde yapılması gereken egzersizlerden biri de çene egzersizleridir. Alt çenenin hızla açılıp kapanması, dairesel hareketlerle döndürülmesi çalışmalarının yanında, çeneyi ileri ve geri hareket ettirmek, diksiyon alıştırmaları içinde yer alıyor.

Dudak Kaslarınızı Güçlendirmelisiniz

Dudaklar sesin iletilmesi işleminde büyük önem taşır, istenilen anda sesin durdurulmasını, pek çok sesin bükümlenerek şekil almasını da sağlayan dudaklarımız için çenemizi kaparak yapacağımız basit egzersizlerle dudak kaslarımızı güçlendirmemiz daha kolay olacaktır.

Çenenizi kapatarak dudaklarınızı sağa sola, yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirin. Bu çalışmaları yoruluncaya kadar tekrarlayabilirsiniz. Yine dudakların birleşerek çıkardıkları, ‘me, be, pe’ gibi seslerin söylenmesi çalışmaları da etkili olacaktır.

Diksiyon Alıştırmaları Tekerlemeler

Diksiyon alıştırmaları , sesi oluşturan organ ve uzuvların geliştirilmesine yönelik egzersizlerin yanında, hazır metinlerin üzerinde yapılan çalışmaları ve tekerleme söyleme egzersizlerini de gerektiriyor. Dilimizi çok daha düzgün konuşmamızı, ses tonumuzu, vurgu ve tonlama becerimizi geliştiren tekerlemeler, hemen her diksiyon çalışmasının vazgeçilmez egzersizleri durumunda. Konuşmada hem söyleyişin hem de tonlama ve vurgunun geliştirildiği bu çalışmalarla, sesleri, sözcükleri ve tümceleri çok daha etkin ve güzel söyleyebildiğinizi göreceksiniz.

Diksiyon Kursu Gerekli mi?

Yukarıda örneklerini verdiğimiz çalışmaları evinizde kursa gitmeden de yapabilirsiniz. Ancak gerçekten iyi bir diksiyona sahip olabilmenin yolu, çok daha iyi bir eğitimle mümkün olabiliyor. Bu nedenle diksiyon kursu, ihtiyaca cevap verebilen bir diksiyon eğitiminin, alanında uzmanların bilgi birikimi ve tecrübesinin paylaşıldığı yerler olduğunu unutmamak gerekir.

Diksiyon Kursu Ücretleri Ne Kadar?

Diksiyon kursu fiyatları , herkes için tek bir ücret olmaktan çok, ihtiyaca ve yürütülmesi gereken kura göre de şekilleniyor. Örneğin, diksiyonunuzun düzeltilebilmesi için çok daha uzun bir süre ve buna yönelik bir eğitime ihtiyaç duyulması kursların ücretlerinde etkili olacaktır.

Ancak fiziksel bir konuşma engeliniz yoksa, yoğun bir pratik eğitimiyle düzgün bir diksiyona ulaşabilmenizin önü açık olduğu durumlarda hem almanız gereken eğitim süresi kısalacak hem de diksiyon kursu ücretleri de haliyle düşük olacaktır.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ