Yazılarımız

Diksiyon Akademi

DOĞRU NEFES NASIL ALINIR?

Canlılığın devam edebilmesi için metabolizmamızın ihtiyacı olan oksijenin vücuda alınması olarak tanımlayabileceğimiz nefes alma, istemsiz ve kendiliğinden gelişen ve otomatik olarak gün içinde sayısını bilmediğimiz kadar sık yaptığımız bir dürtü.

Nefes alma, bireyin fiziksel özellikleri yanında, yaşam koşulları, ihtiyaçları, çalışma temposu ve dolayısıyla yaşam biçimiyle birlikte şekillenmesi nedeniyle, hepimizin doğru nefes nasıl alınır sorusuna cevap aramamız gerekiyor. Çünkü gerçekten doğru nefes almıyor olabilirsiniz.

Doğru Nefes Almak Nedir?

Doğru bir nefes, bebeklerin doğumla birlikte almaya başladıkları ve yaklaşık altı yaşına kadar olan çocukluk dönemlerinde gözlemlenen nefestir. Bu dönemin sonrasından itibaren, gerek yaşam koşulları, soluduğumuz ortam, stres, psikolojik etkenler gibi sayabileceğimiz pek çok etken ve neden, nefes alma şeklinde kalıcı değişikliklere neden olabilir.

Doğru nefes, karınla başlayıp akciğerlerle devam eden ve sürekli aynı akışın tekrarlandığı nefes olarak tanımlanır. Burundan alınan nefes, karınla başlayarak akciğerlerle devam etmeli ve bir akış halinde tekrarlanmalıdır. Açık nefes olarak da tanımladığımız bu nefes alma şekli, aynı zamanda doğru nefes nasıl alınır sorusunun da cevabı.

Doğru Nefes Almanın Önemi

Doğru nefes alma , tüm metabolizmanın ihtiyaç duyduğu, gerekli ve doğru miktardaki oksijeni sağlayabilmesi için büyük önem taşıyor. Doğru nefes nasıl alınır sorusunun cevabını yaşamında uygulayabilen fertlerin sağlık sorunlarından uykuya, huzursuzluktan, strese kadar pek çok sorunla çok daha kolay baş edebilmesine imkan tanıyor. Bu yönüyle hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak çok daha dinç ve sağlıklı olmamız doğru nefes almanın faydaları arasında.

Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Doğru nefes alma ile daha hareketli bir vücuda, daha canlı saçlara ve en önemlisi çok daha dayanıklı bir bedene sahip olabilmek elinizde.

Ancak mevcut nefes alış şeklimizin doğru mu yanlış mı olduğunu belirleyerek, doğru nefes egzersizleri ile geliştirebileceğimiz bu dürtümüzün istendik sonuçlar verebilmesi için doğru nefes nasıl alınır verilir, doğru nefes almak için neler yapmamız gerekiyor sorusuna da cevap bulmalıyız.

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Sağlıklı bir insanın günde yaklaşık olarak yirmi üç bin kez nefes alıp verdiğini düşündüğümüzde acaba doğru nefes alıyor muyuz, doğru nefes nasıl alınır, nefes alma teknikleri nelerdir soruları sıkça karşımıza çıkıyor.

Doğru nefes alma eğitimi öncelikle doğru nefes almanın önündeki engellerin kaldırılmasıyla başlıyor. Düzensiz nefes alma alışkanlığı geliştirmişsek, öncelikle bu alışkanlıkların değiştirilebilmesi, doğru nefes almayı öğrenmekle başlamalıyız.

Doğru nefes alma teknikleri ile doğru nefes nasıl alınır, öğrenmeniz mümkün. Ancak öncelikle genel olarak nefes alma tekniklerinden bahsetmek önemli.

Genel olarak çoğunluğumuz üç ya da dört tür nefes tekniğini kullanıyoruz. Bunlar hemen hepimizde görülebilen solunum şekillerini de oluşturuyor. Yüksek, alçak, orta ve komple solunum olarak adlandırılan bu tekniklere nefes alma teknikleri deniyor.

Yüksek Solunum

Akciğerlerin yalnızca üst loplarının solunumda kullanıldığı istenmeyen bir solunum şeklidir. Yaygın olarak özellikle dar kıyafetler giyen kadınlarda görülen bu solunum tekniği, astım hastaları ve sindirim problemleri yaşayanların sıklıkla sığındıkları bir nefes alma tekniğidir.

Alçak Solunum

Doğru nefes nasıl alınır sorusu için verilebilecek cevaplardan ilki çok daha fazla oksijenin karınla başlayarak akciğerlere ulaşmasıdır. Çünkü bu nefes alma tekniğinde akciğerlerin alt loblarının çok daha fazla hava tutma kapasitesinin kullanılabiliyor oluşu yatar. Böylece diyafram kası, ikincil bir kalp görevi üstlenerek akciğerlerin altını genişletir ve damarlardaki can akışını artırır.

Orta Solunum

Akciğerlerin orta kısmının çoğunlukla kullanıldığı, kısa arılıklarla gerçekleştirilen solunum şeklidir. Bu nefes alma tekniği genel olarak sığ solunum olarak adlandırılır. Hem yüksek solunuma hem de alçak solunuma göre çok daha sınırlı bir nefes alış şeklidir.

Komple Solunum

Nefes egzersizlerinin uygulandığı solunum şeklidir. Tüm solunum sistemini içererek, akciğerlerin tüm bölümlerinin kullanılmasına ve onların genişletilebilmesini ve çok daha fazla havanın alınabilmesinin önünü açar. Günlük yaşamda bu tür nefes alma teknikleri ancak yoğun egzersizler sırasında kullanılabilir.

Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Yukarıda saydığımız dört nefes alma tekniği, duruma, koşula ve vücut yapısına göre zaman zaman hemen hepimizin kullandığı teknikleri oluşturur. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli konu, doğru nefes almanın karınla başlayıp, akciğerlerle devam eden ve doğal akışında seyredilen alçak nefes alma ya da bilinen diğer adıyla açık nefes alma tekniğidir.

Çoğunlukla, sığ ve düzensiz nefes alıyorsanız ve doğru nefes nasıl alınır sorusuna cevap arıyorsanız mutlaka doğru nefes alma egzersizleriyle bu yanlış alışkanlıklarınızdan vazgeçebilirsiniz.

Doğru Nefes Alma Egzersizleri Nelerdir?

Doğru nefes alma egzersizleri temelde çok daha fazla oksijenin vücuda alınmasıyla birlikte kan dolaşımının çok daha zenginleşmesine, buna bağlı olarak tüm vücudun, besin emiliminden sindirime, omuriliğin, beynin ve dolayısıyla tüm sinir sisteminin çok daha iyi çalışmasına yardım eder.

Vücudun canlılık kazanması neticesinde daha parlak saçlara, cildin gençleşmesine ve toksinlerin çok daha kolayca atılmasının önünü açar.

Vücudun tüm sistemleri ve yapıları için hayati önem taşıyan doğru nefes nasıl alınır , nasıl daha iyi nefes alabiliriz sorularının cevabı tam da burada, doğru nefes alma egzersizlerinde yatıyor. Dört adımdan oluşan bu egzersizleri yaparak hem yanlış nefes alma alışkanlıklarınızı bir kenara bırakabilir, hem de doğru nefes alma tekniklerini kullanarak tüm vücudun ihtiyacı olan oksijeni olması gerektiği gibi alarak sağlığınızı daha iyi koruyabilirsiniz.

Sırtüstü Yatarak Göbeğinizin Hemen Altına Bir Kitap Koyarak Başlayın

Sırt üstü yatarak göbeğinizin altına koyacağınız hafif bir kitapla her nefes alışınızda yükselmesini gözlemleyebileceğiniz bir şekilde nefes alma işlemlerini tekrarlayın. Bu çalışmayla, nefesin karınla başlamasını sağlayama çalışırsınız. Bu çalışma üç ya da dört dakika boyunca düzenli olarak uygulanmalıdır.

İkinci Adım Kitabı Biraz Daha Yukarıya Taşıyın

Nefesi karnınızla başlatmayı öğrendikten ve denedikten sonra kitabı bu kez göbeğinizin biraz daha üst bölümüne getirin. Az önce anlattığımız uygulamayı yine üç ya da dört dakika boyunca uygulayın. Kitabın yine yükselip alçalmasını gözlemleyecek kadar tekrarlamanız yeterlidir.

Üçüncü Adım, İlk İki Adımda Uyguladıklarınızı Birleştirin

İlk iki adımda uyguladığımız karın ve hemen üstünün doğru nefes alırken doğru şekilde şişirilmesini sağlayıncaya kadar egzersizlere devam edin.

Dördüncü Adım Nefesi Akciğerlere Taşıyın

İlk üç adımla yavaş yavaş nefesinizin akciğerlerinize getirmeyi öğrendiyseniz sıra karınla başlayan açık nefes alma şeklinin ciğerlerle devam etmesine geldi. İlk üç çalışmanın ardından karınla doldurduğunuz nefesinizi karın üstü ve göğsünüz şişinceye kadar nefes çekin. Bu uygulamayı da üç ya da dört dakika tekrarlayın.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ