Yazılarımız

Diksiyon Akademi

DİKSİYON EGZERSİZLERİ

Diksiyon egzersizleri düzgün ve istendik bir diksiyona kavuşabilmek için gerekli olan becerilerin kazanılabilmesi için önem taşıyor. Ancak burada diksiyonun ne olduğuna da değinmeliyiz. Diksiyon, duyguların, düşüncelerin, doğru üslupla, sesin uyumunu ve sözel iletilerin doğru söylenişinin yanı sıra; jestlerin, mimiklerin, tavırların yerinde ve güzel kullanılması sanatı olarak ele alınabilir.

Bu yönüyle diksiyon için iki önemli temelin varlığından söz edebiliriz. İlki konuştuğumuz dil Türkçemizi, doğru ve hak ettiği şekilde kullanabilmek, ikincisi ise konuşabilmemizi sağlayan ses araçlarıyla doğru sözlere, ifadelere ulaşabilmek için doğru nefes almaktan akıcı konuşmaya, ses tonunun iyi ayarlanmasından sözcüklerin doğru telaffuzuna kadar sahip olduğumuz ses aletlerinin kullanma becerisini geliştirmemize bağlı.

Doğru sözcüklerin seçimi, doğru vurgulama ve onların doğru anlamlarda kullanılabilmesi hepimizin isteklerinin doğru iletilebilmesine yardımcı olur. Diksiyon kursu> olarak tabir ettiğimiz çalışmaları kapsayan diksiyon egzersizleri ile hemen hemen aynı eğitimi almış olduğumuz diğer insanların bir adım önüne geçebilmek için çok iyi bir beceriye de kavuşmuş oluruz.

Net ve etkili ifadeler iletebilme becerisine sahip olmak, tüm iletişimlerimizde kullandığımız diksiyon ve etkili konuşma teknikleriyle zenginleşen, inandırıcılığımızı ve etkimizi artıran böylece hem gündelik yaşamda hem de eğitim ve iş hayatında başarıya ulaşmamızı sağlayan araçların başında yer alıyor. Bu nedenle iyi bir diksiyona sahip olabilmek için diksiyon egzersizleri yapmak, diksiyonunuzun kısa sürede düzelmesine yardımcı olabilir.

Diksiyon Egzersizleri

Diksiyon Egzersizleri Nelerdir?

Doğru ve etkili söz söyleyebilmek için ses araçlarımıza hakim olabilmek gerekiyor. Ancak öncelikle ses araçlarımızın tanınması ve onları daha etkili kullanabilmek için yapılacak alıştırmalar diksiyon egzersizleri olarak ifade edilmekte.

· Diksiyonunuzun Gelişebilmesi İçin Ses Araçlarınızı İyi Tanıyın

Diksiyon egzersizleri ile yapılacak iyileştirmelere başlamadan önce ses araçlarınızı tanımanız büyük önem taşır. Ağız ve dil ile ilgili ortopedik bir bozukluğa sahipseniz, örneğin dudak yarığı gibi, öncelikle bu rahatsızlıkların giderilebilmesi için mutlaka uzmanlardan destek almalısınız. Çünkü sesin doğru kanallarda doğru tonda oluşabilmesi düzgün bir diksiyonun ilk şartıdır.

· Nefesiniz Konuşmanıza Yetebiliyor mu?

Hem sözcüklerin doğru telaffuz edilmesi, hem de akıcı bir konuşmaya sahip olabilmek için doğru nefes almalısınız. Konuşmanın yarısında kesilen nefesinizle konuşmanızı tamamlayamıyorsanız, akıcı bir üsluba sahip olmanız da zorlaşacaktır. Doğru nefes alma teknikleriyle hem konuşmanızdaki vurguları kaçırmaz hem de akıcı bir konuşmaya sahip olabilirsiniz.

Doğru nefes alabilmek için sağlıklı bir bünye gerekiyor. Sigara kullanıyorsanız doğru nefes almanız zorlaşacak, konuşmalarınız akıcılıktan uzaklaşacaktır. Diksiyon egzersizleri amacına yalnızca sağlıklı kişiler tarafından ulaşabilir.

Diksiyon Egzersizleri

· Kendinizi Dinleyin

Hemen hepimiz ses kaydımızdaki seslerin kendimize mi ait olduğundan şüphe ederiz. Konuşurken kendimizi diğerleri gibi duyamıyor olduğumuzu düşünürsek, ses kayıtlarındaki sesimizin bize ait olmadığını belirtmek normaldir. Düzgün bir diksiyona sahip olabilmek için öncelikle nerelerde hata yaptığımızı ve olması gereken ile ilgili fikir edinebilmek için güzel konuşma egzersizleri yapılabilir. Hazır metinlerin kendiniz tarafından okunması ve aynı zamanda kayıt edilmesiyle hem hatalarınızı kolaylıkla fark edebilir hem de olması gerekeni yakalayabilmeniz kolaylaşır.

· Dil Kaslarını Geliştirmekle Başlayın

Sesin doğru şekillenebilmesi ve doğru telaffuzun oluşabilmesi için dilin önemi büyük. Ağız içinde sürekli hareket ederek sesleri şekillendiren dilimizin söyleyişte bozukluklara neden olmaması için dil kaslarını geliştirmek gerekiyor.

Dilin, ön alt ve üst dişlerin köküne ve üstlerine, yine üst dudağa kolayca ulaşabilmesi gerekiyor. Dil ucu rahatça kasılabilmeli ve kıvrılarak ağız içinde hareket edebiliyor olmalı. Eğer bunları yapmakta zorlanılıyorsa burada dil tembelliğinden bahsedilebilir, bu da seslerin yanlış şekillenmesine neden olabilir.

Dil kaslarının geliştirilmesi için Türkçe’de özellikle söylenişte sorun yaşanan c, ç, d, j, l, n, r, s, s, t, z seslerinden herhangi birini seslendirmekte zorlanıyorsanız, dil kaslarını geliştirici dil egzersizleri olumlu sonuçlar doğurabilir.

Diksiyon Egzersizleri

· Nasıl Söylediğiniz Kadar Ne Söylediğiniz De Önemli

Anlaşılabilmek düzgün bir diksiyonun varlığı kadar içeriğin de önemli olduğu bir konudur. Bu nedenle sözcüklerinizin, ifadelerinizin daha etkili olabilmesi, onların ne kadar etkileyici, ilgi çekici oluşlarıyla da doğrudan ilgili. Seçilen doğru sözcükler, düzgün diksiyonla birleştiğinde çok daha etkili bir iletişimin kapısını aralayabilir.

· Mutlaka Uzmanlardan Destek Almalısınız

Düzgün bir diksiyona sahip olmadığınızı düşünüyor ve artık bundan kurtulmak, her ortamda etkili iletişimler kurabilmek istiyorsanız, diksiyon eğitimi almalısınız. Diksiyon kursları aracılığıyla, her zamankinden çok daha etkili ve inandırıcı olabilir, hem gündelik yaşamda hem de iş yaşamında yanlış anlaşılmaların kolayca önüne geçebilirsiniz.

Ancak diksiyon kursuna gitmek için zaman bulamıyor, ya da bu kurslara ulaşamıyorsanız üzülmeyin. Evde kendiniz de diksiyon egzersizleri yapabilirsiniz. Her ne kadar bu alanda yetkin kişilerden alacağınız eğitimler kadar kısa sürede etkili olamasa da, gelişen teknolojiyi kullanarak kaynaklara erişmek sandığınızdan çok daha kolay.

İnternet üzerinde yapacağınız kısa bir araştırmayla, diksiyon alıştırmaları sitesi bulabilir, buradaki diksiyon slayt ları ve diksiyon sunuları indirebilir ve çalışmalara başlayabilirsiniz.

Seslerin söylenişlerindeki bozukluklar olarak kabaca tarif edebileceğimiz artikülasyon çalışmaları, diksiyon alıştırmaları için internet sitemizde sunulan diksiyon egzersizleri ve tekerlemeler de sizler için iyi birer alıştırma oluşturacaktır.

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ