Yazılarımız

Diksiyon Akademi

GÜZEL KONUŞMA YÖNTEMLERİ

Günümüzde public (kalabalık) ortam içerisinde, toplu bir kitleye karşı konuşma yapmak bir insanın hayatı süresince başına gelecek kaçınılmaz ve son derece detaylardan bir tanesi olarak göze çarpıyor. Maalesef ki hepimizin bunu çok sağlıklı bir şekilde tamamladığını söyleyemeyiz.

Gerek çocukluk döneminde alınan eğitim olsun, gerek üzerimizdeki utangaçlığı atamamamız olsun, güzel ve etkili konuşma adına hepimiz şanslı değiliz. Daha etkili, daha ikna edici ve sıcak bir konuşma yapmak için aramızda diksiyon kursu için başvuru yapmış olanlar bile var; gerekli de. Ancak güzel konuşma sanatı, sadece teknik bilgilerle süslenecek bir dal değildir ve kendiniz de mutlaka ilaveler yapmalısınız.

Diksiyon Kursu Nedir?

Kişilerin, hitap ettiği kitleyi ikna etmesi, etkilemesi yönünde eğitimlerin verildiği yerlere atfedilmiş olan bu kurumlar belki de iş ya da okul hayatınızın temellerini oluşturabilirler. Eğer güzel konuşma ve diksiyon konusunda kendiniz adına endişeler barındırıyorsanız mutlaka bu kurslardan eğitim almanızı öneriyoruz.

Güzel Konuşma Teknikleri

Kursa gitmeden aşağıda sizlere birkaç öneride bulunabiliriz; teoride kalmayıp pratiğe dökme başarısını gösterdiğinizde, diksiyon kursunda öğreneceklerinizin sayısı bir hayli azalacaktır.

- Ayna karşısında çalışmak en bilindik ve aynı zamanda en etkili yöntemlerden bir tanesidir.

- Değerli olan şeyin elinizdeki bilgi değil, bilgiyi sunma şekliniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve bu doğrultuda ilerleyin.

- Sohbet etmek, özellikle tanımadığınız ya da samimi olmadığınız kişilerle sohbet etmek, kendinizi ve düşüncelerinizi anlatma kabiliyetinizi hızla artıracaktır.

- Konuşma üslubu ile yazma üslubu arasındaki fark da yine ayırt edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Bir şeyi yazdığınızda okuyucuya dakikalar ayırıyor olabilirsiniz yazdıklarınızı anlaması için, ancak konuşurken işler farklı. Karşınızdaki siz cümleyi sarf ettiğiniz anda sözlerinizden etkilenmeli ve doğru olduğunuza kanaat getirmeli.

- Son olarak konuşmanın etkili olması için beden dilinin de büyük derecede öneme sahip olduğunu vermiş olduğumuz bilgiler arasına ekleyelim.

Etkili konuşmanın yanlış yönlere saptığı da olmuyor değil. Hızlı konuşan herkesin etkili olduğunu söylemek yanlış olacaktır; keza tutarlı konuşanların da. Burada önemli olan şey ne kadar hızlı ya da tutarlı konuştuğunuz değil, karşınızdaki dikkatli seçtiğiniz sözlerle nasıl etkilediğinizdir.

Güzel Konuşma Yöntemleri

En değerli yetilerimizden biri olan ses, insanın kişiliğini yansıtır. Şöyle bir canlandırma yapalım. Yeni biriyle tanıştığınızda ister istemez, birkaç dakika içerisinde onun hakkında fikir sahibi olursunuz kişisel özelliklerine bağlı olarak. Ve bu kararı vermenizdeki en önemli gözlemleme kurallarından bir tanesi de o kişinin sesidir; unutmayın ki aynı değerlendirmeden siz de geçiyorsunuz başkaları tarafından.

Diksiyon konusunda başarılı olan bir kişinin hem işinde hem de aile hayatında başarılı olması kaçınılmazdır. Toplum arasında da söylendiği gibi: “Hitabette galip gelen, kelimeler değil; kelimelerin nasıl söylendiğidir.”

Peki, yukarıda vermiş olduğumuz önerilerin dışında, diksiyon kursları bizlerin hangi konularda dikkatli olmamızı sağlıyor?

- Sesin etkili derecede duyulabilir olması

- Canlı, gür ve dinç çıkışını sağlaması

- Gerekli yerde gerekli şiddete sahip olması

- Anlatımın nabzına göre şekillenebilmesi

- Temiz ve doğru anlatılabilmesi

Seslerin Şekilleri ve Anlamları

Karşımızdakinin (ya da kendimizin) kullandığı ses tonları ile birlikte bizlerin nasıl bir mesaj almamız gerektiği de ilintilidir; aşağıda da bu listeye yer veriyoruz.

Kuvvetli – Yüksek Tonda Ses: Sinir ve Hoşnutsuzluk Belirtir

Tatlı – Orta Tonda Ses: İyimserlik ve Hoşnutluk Belirtir

Hafif Tonda Ses: Düşünceli Olunduğunu Belirtir

Sizden Yukarı Tonda Ses: Ciddiyet Belirtir

Tatlı – Alçak Tonda Ses: Yorgun ve Karamsarlık Belirtir

Fısıltılı Tonda Ses: Gizli ve Sinsilik Belirtir

PAYLAŞ

 DİKSİYON AKADEMİ